Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsLa vida silvestre al canal de Panamà

Codi a embedir Copiar

La vida silvestre al canal de Panamà

El canal de Panamà és un dels indrets del món on hi ha més trànsit marítim. El medi ambient ha fet el recorregut total del canal, d'uns 70 quilòmetres, passa per trams que es van haver d'excavar a la roca, així com pel riu Chagres i el llac Gatún.


Nombroses empreses de turisme ofereixen al visitant la possibilitat de fer recorreguts amb barca per diferents trams del Canal. Això permet conèixer el funcionament d'aquesta via de comunicació interoceànica, i també els ecosistemes fluvials que travessa.


Actualment, s'hi estan fent unes importants obres d'ampliació que han de permetre el pas de vaixells de més de 360 metres d'eslora. Són els anomenats Post-Panamax. En aquesta ampliació, un dels aspectes que més s'ha tingut en compte és l'impacte ambiental que podrien tenir les obres sobre els espessos boscos tropicals per on discorre el canal.


La conservació d'aquesta gran massa forestal és de gran importància, ja que en depèn l'altíssim règim de pluges que asseguren l'aigua necessària per al funcionament de les diferents rescloses que hi ha en el recorregut. Aquesta aigua permet el desenvolupament d'uns ecosistemes tropicals amb una alta diversitat d'espècies, però, a més, assegura prou reserves d'aigua al llac Gatún per permetre el funcionament de les rescloses durant tot l'any.


En el viatge pel canal, sense baixar de la barca, es pot veure l'extraordinària vida salvatge que hi ha a les ribes. A l'aigua, sobre les branques o entre els arbustos, es poden veure tota mena d'animals i plantes tropicals. Però sobre tot cal prestar una atenció especial als ocells, ja que n'hi ha de tota mena.


La diversitat d'ambients que hi ha permet veure tant rapinyaires, com és el cas de l'àguila pescadora, i d'ocells aquàtics i de tota mena. És realment un paradís per als ornitòlegs i per als aficionats a la natura en general.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa