Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsTortugues repatriades

Codi a embedir Copiar

Tortugues repatriades

El medi ambient ha visitat el CRARC, el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Masquefa, a l'Anoia, i el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera de Garriguella, a l'Alt Empordà, que treballen en un projecte per retornar les cries de tortuga nascudes en captivitat al país d'origen dels seus pares. Entre els centres receptors n'hi ha un a trenta quilòmetres de Dakar, al Senegal.


Al CRARC, hi viu una parella de tortugues d'esperons i són part d'un projecte que pretén tornar les cries nascudes en captivitat al país d'origen dels seus pares. Els fills d'aquesta parella no seran les primeres tortugues africanes nascudes a Catalunya que van a parar al Senegal. Al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera que hi ha a Garriguella, a l'Alt Empordà, fa temps que reprodueixen en captivitat aquesta espècie i, de moment, trenta-cinc tortuguetes ja han tornat a les seves terres d'origen, en aquest cas, gràcies a un acord amb un centre de cria de tortugues de la Provença, a França.


La tortuga d'esperons pot viure cent-cinquanta anys i pot arribar a pesar més de cent quilos. Tot i el seu aspecte, no és exactament un animal tranquil i pacífic. Els mascles tenen plaques gulars molt prominents que utilitzen per combatre entre ells sense compassió, amb l'objectiu de deixar el competidor de cap per avall, i, per tant, exposat a tota mena de perills. Tot plegat, massa exagerat per a una mascota casolana. Però la gent les compra quan són petites com el puny, sense pensar que en el futur no tindrà ni lloc per tenir-les ni cent cinquanta anys per cuidar-les.


Ara, totes dues entitats sumen esforços per enviar les cries a la seva terra d'origen. El destí serà, d'entrada, a un centre situat a només trenta quilòmetres de Dakar, al Senegal. Allà viuen unes sis-centes tortugues d'esperons repartides en diversos recintes que ocupen unes tres hectàrees en total. Hi ha parelles reproductores que hi tenen la residència fixa i molt jovent que espera el dia que les alliberin a la pròxima Reserva Natural de Ferlo. Tota una esperança per a una espècie molt amenaçada per la destrucció del seu hàbitat i per la captura d'exemplars salvatges amb destí al mercat de les mascotes casolanes.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa