Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsVeïns més eficients

Codi a embedir Copiar

Veïns més eficients

En Joan i en Carles són veïns. Durant un parell de dies, aquests dos peculiars ciutadans han instal·lat les seves casetes prefabricades a la plaça Universitat de Barcelona. Les cases són idèntiques, però els hàbits de cada un són ben diferents, i això té conseqüències en l'energia que consumeixen per fer el mateix. El medi ambient els ha anat a fer una visita.


Com que fa calor, tots dos posen l'aire condicionat. Un grau menys de temperatura equival entre un 6 i un 8% més de despesa. Però en Joan té un termòstat i el manté a 25 graus. En canvi, en Carles no té termòstat i va pujant i baixant l'aire segons li convé.


La demostració la va organitzar Gas Natural Fenosa amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient. Portava per títol "La diferència és l'eficiència" i volia demostrar que petits canvis en els hàbits domèstics permeten reduir de forma important el consum energètic.


Les possibilitats són moltes. A l'hora de comprar una nevera hem de mirar que sigui de la classe més eficient. A més, quan en Joan agafa alguna cosa de la nevera, tanca la porta de seguida. En canvi, en Carles la té oberta una bona estona i deixa que el fred s'escapi.


Cuines de gas o de vitroceràmica d'inducció: estalvi de fins al 37%. A l'hora de cuinar també hi ha moltes diferències. L'eficient Joan té una cuina de gas i en Carles la té de vitroceràmica elèctrica. Però, a més, la utilitza de forma poc pràctica: posa la cassola petita a l'escalfador gran i això permet que molta calor s'escapi i no s'aprofiti. A més, en Joan utiltza una olla de pressió i en Carles una de normal.


Aquests petits estalvis són importants per a l'usuari. Però encara ho són més si sumem l'energia i les emissions de CO2 que entre tots podem estalviar. Gestos aparentment poc transcendents poden ser molt útils.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2010
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa