Inici » educ@conTIC

TecnologiaAprendizaje invisible

Codi a embedir Copiar

Aprendizaje invisible

La primera dècada del segle XXI ha estat marcada, en el terreny educatiu, per la relectura, a la llum de les noves tecnologies de diverses teories i corrents pedagògics que van néixer durant el segle passat: des del corrent racionalista personalitzada en les figures de Piaget i Chomsky, fins a la renovació constructivista, amb totes les seves variants epistemològiques. No obstant això corrents més transgressors, com la pedagogia alliberadora de Paulo Freire o les propostes vinculades a la des-institucionalització de l'educació (que van defensar Illich i Goodman entre d'altres) han estat les que han tingut més ressò, generant tot un núvol semàntic on trobem conceptes com educació expandida, aprenentatge ubic o aprenentatge invisible.


Amb motiu de la participació de Cristóbal Cobo al Encuentro de Dinamizadores de Guadalinfo 2012, vam parlar informalment amb ell i amb Fernando Trujillo sobre algunes d'aquestes idees i, especialment sobre el projecte Aprendizaje Invisible. També hem recuperat alguns fragments d'un vídeo publicat a Youtube d'Education Futures de John Moravec.


Segons els seus autors, Aprendizaje Invisible és una proposta conceptual que pretén integrar diverses perspectives en relació amb un nou paradigma d'aprenentatge i desenvolupament del capital humà, especialment important dins del marc del segle XXI. Aquesta mirada té en compte l'impacte dels avenços tecnològics i les transformacions de l'educació formal, no formal e informal, a més dels metaespais intermitjos.


Sota aquest enfocament Aprendizaje Invisible pretén explorar un ventall d'opcions per a la creació de futurs rellevants per a l'educació actual. Aprendizaje Invisible no és una teoria com a tal, sinó una metateoria capaç d'integrar diferents idees i perspectives, un protoparadigma que es troba en fase beta i en plena etapa de construcció.


EducaconTIC Podcast és un programa dedicat a la tecnologia i l'educació, dirigit per David Álvarez.

  • Programa educ@conTIC
  • Idioma Castellà
  • Producció educacontic.es CC 3.0
  • Any de producció 2012
  • Durada: 30min.

Àrea professorat

Audiovisuals relacionats

Programació educativa