Inici » CERN

Ciències naturalsPeter Higgs

Codi a embedir Copiar

Peter Higgs

En aquest capítol, l'eminent catedràtic de Física Teòrica Peter Higgs ha estat entrevistat per l'equip de comunicació del CERN en motiu de l'anunci de la descoberta del conegut com "Bosó de Higgs".


Peter Ware Higgs FRS (Newcastle upon Tyne, 29 de maig de 1929) és un físic anglès. Conegut per la seva proposició en els anys 60 de la ruptura de la simetria en la teoria electrodèbil, explicant l'origen de la massa de les partícules elementals en general i dels bosons W i Z particularment.


Aquest mecanisme prediu l'existència d'una nova partícula, el bosó de Higgs. Encara que aquesta partícula no s'ha fet veure en els acceleradors fins a ara, el mecanisme de Higgs és generalment acceptat com ingredient important en el model estàndard de la física de partícules. Higgs va concebre el mecanisme en 1964 mentre realitzava una travessia pels Cairngorms d'on va tornar al seu laboratori declarant que havia tingut "una gran idea".

Higgs va escriure un article curt, eludint el teorema de Goldstone, i va ser publicat en "Physics Letters", una revista europea editada en el CERN en 1964.


Posteriorment, Higgs va escriure un segon article, descrivint un model teòric (el mecanisme de Higgs) però va ser rebutjat (els editors van adduir que "no tenia rellevància òbvia per a la Física"). Higgs va escriure un paràgraf extra i va manar el seu article a "Physical Review Letters", una revista americana on l'article va acabar sent publicat aquest mateix any. Dos físics belgues, Robert Brout i Francois Englert de la Universitat Lliure de Brussel·les havien arribat a la mateixa conclusió de forma independent i el físic nord-americà Philip Warren Anderson havia qüestionat també el teorema de Goldstone.


A Higgs li molesta especialment que la partícula que duu el seu nom, sigui coneguda també com a la "partícula de Déu", ja que és un ateu confés. Aquest àlies, per al bosó de Higgs, s'atribuïx habitualment a Leon Lederman, però realment és el resultat d'una mala edició de les publicacions de Lederman, ja que originalment, va voler anomenar-la "la partícula maleïda" (de l'anglès goddamn) per la seva dificultat a ser detectada.


En 1980, es va crear una càtedra amb el seu nom en Física Teòrica. Va arribar a ser membre de la Royal Society el 1983 i membre de l'"Institute of Physics" en 1991. Es va retirar el 1996 essent professor emèrit en la Universitat d'Edimburg.


Al LHC, que va començar a funcionar en el CERN a Suïssa al setembre de 2008, s'ha detectat una partícula que la comunitat científica creu que es tracta del bosó de Higgs, fent-se pública aquesta descoberta el 4 de juliol de 2012.

  • Programa CERN
  • Idioma Anglès
  • Producció CERN Video Productions
  • Any de producció 2012
  • Durada: 8min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Física
  • Nivell Batxillerat
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa