Inici » Catalunya, natura viva

Ciències socialsCiències naturalsSant Llorenç del Munt i l'Obac

Codi a embedir Copiar

Sant Llorenç del Munt i l'Obac

"Catalunya, natura viva" recorre el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, que es caracteritza pels cingles i monòlits de conglomerat rogenc.


El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac es troba situat a la serralada prelitoral, a les comarques del Bages i del Vallès Occidental. És una àrea protegida des de l'any 1973, tot i que no va ser declarada parc natural fins al 1987.


Ocupa 13.694 hectàrees repartides entre els municipis del Pont de Vilomara i Rocafort, Mura, Sant Vicenç de Castellet, Monistrol de Calders, Talamanca, Castellar del Vallès, Matadepera, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Terrassa, Vacarisses i Granera.


Els cims més alts del parc són la Mola i el Montcau. Sobre la Mola s'aixeca el monestir benedictí de Sant Llorenç del Munt, que dóna nom al parc. A la zona s'hi poden trobar restes d'assentaments prehistòrics, però, sobretot, empremtes de l'edat mitjana, com les balmes que es feien servir d'habitatge.


Les cingleres i els conglomerats caracteritzen el paisatge del parc, amb una gran presència d'aigua que es filtra amb facilitat i que ha format cavitats, balmes i coves. Aquest fet fa que sigui un bon lloc per practicar l'espeleologia, l'exploració de les cavitats subterrànies.


Té una biodiversitat és de caràcter mediterrani. Pel que fa a la vegetació, hi destaquen els boscos d'alzines i un arbre monumental, el pi de les quatre branques del Dalmau. Quant als animals, s'hi pot trobar el ratolí mediterrani, el tritó verd, la geneta, el llangardaix comú, la papallona enlluernadora, la llagosta, el saltamartí, l'aranya tigre o la granota verda.


  • Programa Catalunya, natura viva
  • Idioma Català
  • Producció TVC, AUREA DOCUMENTARY, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa