Inici » Catalunya, natura viva

Ciències socialsCiències naturalsCap de Creus i serra de l'Albera

Codi a embedir Copiar

Cap de Creus i serra de l'Albera

A l'Alt Empordà hi ha dues àrees naturals de gran interès: la serra de l'Albera i el cap de Creus. "Catalunya, natura viva" mostra la rica biodiversitat d'aquests paratges protegits.


A la comarca de l'Alt Empordà, a la serra de l'Albera, hi ha el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera. Creat l'any 1986, ocupa 4.108 hectàrees, repartides entre la Jonquera, Espolla i Rabós. Un any més tard, es va ampliar a la capçalera de l'Orlina i la vall de Sant Quirze. Rep el nom de serra de l'Albera el tram més oriental dels Pirineus, des del coll del Pertús fins al mar.


Aquest paratge natural està dividit en dues zones, l'occidental, de Requesens-Baussitges, i l'oriental, de Sant Quirze de Colera-Balmeta; separades pel coll de Banyuls.


A la serra de l'Albera hi ha una de les concentracions de monuments megalítics, menhirs i dòlmens, més importants de Catalunya. També hi ha una bona mostra d'arquitectura medieval.


Pel que fa a la fauna, a la serra de l'Albera hi ha la darrera població de tortuga mediterrània de tota la Península Ibèrica i, a Garriguella, hi ha un centre dedicat a la conservació i salvaguarda d'aquesta espècie. El xoriguer petit, un ocell rapinyaire que gairebé s'havia extingit, s'ha reintroduït a la zona. D'altra banda, la vaca de l'Albera o negra, una espècie endèmica i autòctona de la zona, es troba en perill d'extinció.


També a l'Alt Empordà hi ha el Parc Natural de Cap de Creus. Creat l'any 1998, ocupa una superfície de 13.886 hectàrees. El parc té una part marina, de 3.073 hectàrees, i una de terrestre, d'11.813 hectàrees. La superfície del parc natural es reparteix entre els termes de Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Roses i Vilajuïga. El Parc Natural de Cap de Creus és l'únic parc marítimoterrestre de Catalunya.


Al parc hi ha un important llegat megalític, com també construccions tan impressionants com el monestir de Sant Pere de Rodes.


El parc té una biodiversitat excepcional: aus, rèptils, amfibis i insectes. També cal destacar-ne la riquesa del fons marí, amb una notable presència de corall vermell i extenses praderies de posidònia.

  • Programa Catalunya, natura viva
  • Idioma Català
  • Producció TVC, AUREA DOCUMENTARY, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa