Dolç espai de memòria (2)
En aquest segon capítol, "Karakia" aprofundeix en la comunitat cubana de Catalunya.
Les danses i les creences ioruba van engendrar a Cuba tot un univers propi, en què la cultura i la religió dels esclaus es van barrejar, com va passar al Brasil, amb les dels colonitzadors.
La coexistència d'aquestes cultures va coincidir, anys després, amb el desenvolupament econòmic de les Antilles com a lloc de treball i projecció de molts catalans que van decidir "fer les amèriques".
És el cas de la família Coll, de l'Empordà. Fa només quatre dècades que van deixar Cuba i per a ells, la gastronomia és una forma de mantenir, encara avui dia, les tradicions viscudes a l'illa.
En aquest capítol visitem un dels locals amb més ambient cubà de Barcelona, La Paladar del Son, refugi anímic i gastronòmic de molta gent procedent d'aquella illa. Allà ens tornem a retrobar amb la música cubana, amb els sons que l'han fet popular arreu del món, però també viatgem cap als ritmes africans que n'han marcat els orígens.
Coneixem la María Elena, actriu, cantant i professora de balls llatins que ens introduirà, juntament amb el pintor Jorge Mata, en l'univers de la cultura afrocubana.
"Amalá con quimbombó" (sèmola de blat de moro amb ocres), "bocaditos de bonito" (aperitiu de tonyina), "helado de mango" (batut gelat de mango), "fritura (bunyols) de malanga", "macarrones con pollo", "mojito", "ochinchín"... són algunes de les receptes cubanes que es cuinen en aquest capítol.
- Programa Karakia
- Idioma Català
- Producció TVC, 2003
- Any de producció 2003
- Durada: 35min.
- Àmbit Tutoria, Educació artística
- Àrea Música, Educació per la ciutadania, Tutoria
-
Nivell
- Web Programa