Inici » Catalunya, natura viva

Ciències socialsCiències naturalsZona volcànica de la Garrotxa

Codi a embedir Copiar

Zona volcànica de la Garrotxa

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és el millor exponent volcànic de la península Ibèrica i un dels més destacats d'Europa. "Catalunya, natura viva" el recorre en aquest capítol.


El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa es troba situat a la Baixa Garrotxa. Els valors geològics i paisatgístics van propiciar que l'any 1982 s'aprovés la primera llei de protecció d'un espai natural a Catalunya. Té, en una extensió de 12.007 hectàrees, vint-i-sis reserves naturals, que inclouen gairebé tots els volcans i la Fageda d'en Jordà.


El parc es troba dins els termes municipals de Castellfollit de la Roca, Olot, Santa Pau, la Vall de Bianya, les Planes d'Hostoles, les Preses, Mieres, Montagut de Fluvià, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts.


De la zona volcànica destaca la bona conservació dels cons volcànics, amb exponents com el volcà de Santa Margarida o el Croscat, el més important de tots geològicament parlant. La columnata basàltica sobre la qual s'assenta el poble de Castellfollit de la Roca és la mostra més impressionant dels antics corrents de lava escampats per la zona.


El paisatge vegetal del parc és ben divers, amb presència d'alzinars, rouredes i fagedes, com la d'en Jordà. Gran part del territori està conreat, inclosos els cràters i les colades, que proporcionen una terra molt fèrtil.


Al parc viuen animals com el bernat pudent, la salamandra, el teixó, el cabirol, el pigot, el tritó, la cornella, l'eriçó fosc, l'astor o el gamarús. També s'hi ha dut a terme un pla de recuperació de la nàiada, un musclo de riu indicador de la bona qualitat de l'aigua.


  • Programa Catalunya, natura viva
  • Idioma Català
  • Producció TVC, AUREA DOCUMENTARY, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa