Inici » Catalunya, natura viva

Ciències socialsCiències naturalsAigüestortes i estany de Sant Maurici (2) i Alt Pirineu

Codi a embedir Copiar

Aigüestortes i estany de Sant Maurici (2) i Alt Pirineu

"Catalunya, natura viva" dedica un altre capítol al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Així mateix, mostra també la riquesa del Parc Natural de l'Alt Pirineu.


Al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici hi ha boscos mixtos, amb la presència de bedoll, pi roig, orquídies, cotoneres, violes d'aigua i dròseres. Pel que fa als animals, s'hi pot trobar el collverd, la truita de riu o el tritó pirinenc, un amfibi endèmic.


Al parc hi diferents centres d'informació, com el de Boí o el d'Espot, i s'hi fan diverses activitats d'educació ambiental.


El Parc Natural de l'Alt Pirineu ocupa prop de 70.000 hectàrees i està repartit entre la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. Limita amb França pel nord, amb Andorra per l'est, amb el coll del Cantó pel sud i amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per l'oest. El parc inclou municipis com Montferrer i Castellbò, Soriguera, Sort, Rialp, Farrera, Tírvia, Alins, Vall de Cardós, Esterri de Cardós, Lladorre, la Guingueta d'Àneu, Alt Àneu o Naut Aran.


Al parc hi ha el cim més alt del Pirineu català, la pica d'Estats, amb 3.143 metres d'altitud. S'atribueix al poeta mossèn Cinto Verdaguer l'ascensió del primer català a la pica, l'any 1883. Per aquest motiu, un cim veí porta el nom de pic Verdaguer.


Al Parc Natural de l'Alt Pirineu es poden trobar ocells rapinyaires com el voltor i mamífers com la guineu, el cabirol, la llúdriga, el gat fer o l'isard.


Les bordes i les cabanes són testimoni de l'activitat ramadera a la zona. També s'hi pot trobar un ric patrimoni arquitectònic religiós, per exemple, diverses esglésies romàniques.


A Esterri d'Àneu, hi ha la Casa Gassia, que pertany a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, que permet conèixer les característiques naturals i culturals del territori, com també els costums dels seus habitants. Altres instal·lacions d'aquest ecomuseu són la serradora hidràulica d'Alòs d'Isil, el conjunt monumental de Son i el monestir benedictí de Sant Pere del Brugal, a Escaló. D'altra banda, la festa de les Falles d'Isil, declarada d'Interès Nacional, és un exemple de la conservació de les tradicions a la zona.

  • Programa Catalunya, natura viva
  • Idioma Català
  • Producció TVC, AUREA DOCUMENTARY, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 22min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa