Inici » Catalunya, natura viva

Ciències socialsCiències naturalsAigüestortes i estany de Sant Maurici (1)

Codi a embedir Copiar

Aigüestortes i estany de Sant Maurici (1)

Aquest és el primer capítol que "Catalunya, natura viva" dedica al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb un paisatge d'alta muntanya d'impressionant relleu i bellesa.


El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es troba situat a l'extrem més nord-occidental de Catalunya, en plena serralada pirinenca, entre les comarques del Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran. És l'únic parc nacional que hi ha a Catalunya i es va crear l'any 1955. Té una superfície de 14.119 hectàrees, a més d'una zona perifèrica de protecció. El seu territori pertany als municipis de la Vall de Boí, Espot, Vilaller, Vielha e Mijaran, Naut Aran, Alt Àneu, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu, Sort i la Torre de Cabdella.


Al parc hi ha cims de gran altitud, alguns dels quals superen els 3.000 metres. El parc és una mostra de l'acció de les geleres, que van erosionar el paisatge i li van donar el seu aspecte actual, amb valls en forma de u, nombrosos circs i més de 200 estanys. La gran presència d'aigua ha afavorit l'aprofitament de l'energia hidroelèctrica, amb la construcció de preses i de centrals com la de Cabdella.


Hi ha una gran diversitat biològica, amb espècies animals com el tritó pirinenc, l'isard, la truita de riu, el cérvol, la marmota, el trencalòs, la guineu, la formiga roja, el gall fer, la marta o el talpó roig.


A la zona també es pot trobar un important llegat arquitectònic i artístic, com les esglésies romàniques de la vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat.

  • Programa Catalunya, natura viva
  • Idioma Català
  • Producció TVC, AUREA DOCUMENTARY, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa