Inici » Catalunya, natura viva

Ciències socialsCiències naturalsDelta del Llobregat i muntanya de Montserrat

Codi a embedir Copiar

Delta del Llobregat i muntanya de Montserrat

"Catalunya, natura viva" dedica el capítol a les Reserves Naturals del Delta del Llobregat i al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.


Les Reserves Naturals del Delta del Llobregat, creades l'any 1987, estan situades a la comarca del Baix Llobregat. Ocupen una extensió de 297 hectàrees i tenen una zona d'influència de 201 hectàrees, repartides entre els municipis del Prat de Llobregat i de Viladecans. Les formen dos nuclis, el Remolar-Filipines i la Ricarda-Ca l'Arana.


El delta del Llobregat és una de les tres zones humides més importants de Catalunya. Dels seus valors naturals en destaca el paisatge de transició entre el medi terrestre i l'aquàtic, influït per la barreja de l'aigua continental amb la marina. També és l'hàbitat de més de 340 espècies d'ocells, per a moltes de les quals té un paper clau durant les migracions com a lloc de refugi i de descans. S'hi pot trobar la fotja, l'ànec collverd, el bernat pescaire, l'agró blanc, el camallarga, el cabusset, el corb marí, el martinet blanc, la polla d'aigua, l'arpella o el corriol camanegra.


En aquesta àrea natural també hi hauna gran riquesa vegetal, amb la presència, per exemple, de més de vint espècies d'orquídies. L'activitat agrícola és molt important, però durant els darrers anys la superfície agrícola ha minvat espectacularment.


El Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, creat l'any 1987, es troba a la confluència de les comarques del Bages, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i l'Anoia. Té una superfície de 3.630 hectàrees i una zona de protecció de 4.039 hectàrees. S'estén pels municipis del Bruc, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar i Vacarisses.


Montserrat és la muntanya més emblemàtica de Catalunya i el santuari de la Mare de Déu de Montserrat, patrona del país, és un important centre de pelegrinatge.


El relleu de la muntanya és d'origen deltaic, format per una multitud de roques, agulles, coves i balmes. Al parc hi viuen espècies com el pregadéu, el llangardaix verd, la puput, el corb, el duc o el falcó pelegrí. També s'hi pot trobar la cabra salvatge, gràcies a un programa de reintroducció d'aquest animal.

  • Programa Catalunya, natura viva
  • Idioma Català
  • Producció TVC, AUREA DOCUMENTARY, 2002
  • Any de producció 2002
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la terra i del medi ambient, Geografia, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa