Inici » Comarques.doc

Ciències socialsCiències naturalsOsona

Codi a embedir Copiar

Osona

El programa "Comarques.doc" dedica el capítol a la comarca d'Osona, amb paisatges tan espectaculars com el Montseny, les Guilleries i el cingles de Tavertet.


Entre el Ripollès, el Berguedà, la Garrotxa, la Selva, el Bages i el Vallès Oriental s'estén la comarca d'Osona, a mig camí entre el mar i la muntanya, amb paratges suaus i valls que s'obren entre serres robustes, amb l'emblemàtic Montseny i les Guilleries, que porten el record del bandoler Serrallonga. El riu Ter entra a la plana pels contraforts de Bellmunt i els turons d'Orís, i dissenya la comarca d'Osona, una terra de contrastos.


Es tracta d'una terra de tradició agrícola, amb un clima continental extrem. Hi destaquen els conreus de secà amb cereals com el blat, el blat de moro i l'ordi. Amb la cria del bestiar, Osona ha assolit el reconeixement per la seva carn i embotits.


Entre el Montseny i les Guilleries hi ha Viladrau, una vila senyorial amb un gran nombre de manantials.


Al centre de la plana de Vic trobem la ciutat de Vic, capital de la comarca, amb una gran riquesa històrica, cultural i arquitectònica. Cal destacar la catedral de Sant Pere, amb una barreja d'estils; la plaça Major, amb els seus porxos i cases senyorials; el temple romà, el testimoni més antic de la ciutat, i el Museu Episcopal.


L'itinerari continua per Folgueroles, que va veure néixer Jacint Verdaguer i on hi ha la seva Casa-Museu; Tavèrnoles, la porta de les Guilleries; Vilanova de Sau i el pantà de Sau, envoltat pels cingles de Tavertet, on es pot veure el campanar de l'antiga església de la vila de Sau.


També es visita el monestir de Sant Pere de Caserres, a les Masies de Roda; i els pobles de Tavertet, Rupit i Pruit i Cantonigròs. Es recorren els paisatges de la subcomarca del Lluçanès i les poblacions de Lluçà, Oristà i Manlleu, el centre industrial més important de la comarca.


El recorregut finalitza a Montesquiu, on destaca el castell, Vidrà, Siuret, Santa Eugènia de Berga i Torelló.

  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa