Inici » Comarques.doc

Ciències socialsCiències naturalsEl Baix Penedès

Codi a embedir Copiar

El Baix Penedès

El Baix Penedès combina la tradició agrícola, especialment amb conreus de vinya, i el turisme de les poblacions costaneres. "Comarques.doc" mostra els indrets més destacats d'aquesta comarca.


La comarca del Baix Penedès està situada entre el Mediterrani i la serra del Montmell. El sector costaner, format per platges molt llargues de sorra fina i aigües poc profundes, conegut com la Costa Daurada, atreu un gran nombre de turistes. El conreu principal de la comarca és la vinya, que permet l'elaboració de vins de qualitat.


La visita a la comarca s'inicia a la serra del Montmell, on hi ha les restes de l'antic castell, una pedra dreta que podria ser un menhir i, a la vall de Sant Marc, el mas i l'església de Sant Marc, d'estil romànic.


La ruta continua per Llorenç del Penedès, Santa Oliva, amb l'església de façana romànica i el castell medieval, i Sant Jaume dels Domenys, amb les restes de l'aqüeducte romà dels Arcs.


A l'Arboç, vila natal d'Aureli Maria Escarré, abat de Montserrat, hi ha diversos edificis i cases senyorials, una reproducció de la Giralda de Sevilla i l'església amb elements romànics.


Més endavant trobem Banyeres del Penedès; Bellvei, amb el castell de la Muga; Segur de Calafell, amb una ermita d'estils romànic i gòtic; Calafell, amb l'antiga ciutadella ibèrica i el castell, i Cunit, una vila de gran tradició turística.


La capital de la comarca és el Vendrell, amb atractius turístics com ara les platges de Sant Salvador, de Coma-ruga i del Francàs. De l'antiga vila emmurallada encara se'n conserva un dels portals. Cal fer esment de la Casa-Museu d'Àngel Guimerà; la casa natal de Pau Casals, fill de la vila; l'Auditori Pau Casals i la Biblioteca Popular. Pel que fa a la tradició, cal parlar de les dues colles castelleres de la ciutat.


Albinyana es troba sobre un turó, i hi trobem l'alt campanar, l'ermita de Sant Antoni i el complex d'Aqualeón, una reserva d'animals salvatges.


La visita al Baix Penedès finalitza a les poblacions de Bonastre, la Bisbal del Penedès i Masllorenç.


  • Programa Comarques.doc
  • Idioma Català
  • Producció Aurea Documentary, TVC, 2003
  • Any de producció 2003
  • Durada: 22min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa